Rss Feed Tweeter button Facebook button Delicious button Flickr button Youtube button

Dagens flygel och lite tankar på en servicemanual

by Linda on May 13, 2011

Inom bloggvärlden gör man ju gärna en dagens outfit, det vill säga man visar vilka kläder man har på sig. :-) Så jag tänkte varför inte köra en “dagens flygel” idag?

Dagens flygel är en patient som ska stämmas och få en mindre serviceöversyn samt intoneras, och jag har ca 5 1/2 timme på mig på plats innan flygeln ska kunna användas igen. Den blev stämd för ca sex veckor sedan så minnet är ganska färskt angående vad som ska göras idag.

Planen var från början att göra översyn och intonation först och sedan avsluta med stämning, men trots allt blev jag tvungen att stämma innan intoneringen..

Vid första kontakten med flygeln märker jag en kraftig sidofriktion i tangenterna, en klibbig spelkänla och lite märkliga klickljud. Lösa hammare i mellersta diskantpartiet.

Filmen är ju inte så jättebra, men man kan tydligt höra det översta e:et som klickar kraftigt..

Förutom stämning och intonation så bestämmer jag mig för att limma de lösa hammarna och rengöra klavstiften och tangenterna.

Dammsugaren är pianoteknikerns bästa vän! :-)

Sidorna på tangenterna tvättar jag med fibertrasa och vatten, ibland har jag lite diskmedel eller tvål i, men oftast inte. Det är så fult med tangenter som blivit nerskrapade på sidorna med kniv eller sandpapper. Det är svårt att återställa och onödigt när det går så lätt att bara tvätta rent, eller hur?

En kontroll av klaviaturramens undersida efter rengöring. Känner efter med handen efter fnasigt trä eller ojämnheter. På bilden till höger ser man hur repigt det kan bli mellan ramen och klavbotten när något hamnar där emellan. Ganska vanligt att man hittar avbrutna blyertsspetsar från pennor som ligger och skaver där.. Så en koll då och då är bra!

Rengöring av klavstiften med bensin och på bilden till höger har jag penslat försiktigt med teflonpulver på stiften för det gick så väldigt trögt i klaviaturen.

Sen var det dags för en hammaravputsning och jag satsar på att korta av anslagspunkten och inte ta så väldigt mycket på hammarna idag för flygeln behöver nya inom 2 - 3 år, det påminner jag kunden om..

Så blev det dags för lunch och kunden återkom med lim till hammarlimning och jag fortsatte med stämning och slipade hammare på kor och intonerade……..och så var sagan slut för idag. :-)

Med allt detta tänke jag dela mina funderingar på att göra en flygelservicemanual eller guide. För det skulle vara till nytta till exempel både för tekniker, pianist, och musikskola bara för att nämna några. Jag har redan gjort ett utkast på flygelservice från A till Ö, men man kan anpassa det lite efter nya instrument eller olika scenario. Men jag menar inte att jag ska göra den utan vi kanske skapar en liten arbetsgrupp inom Sptf?

Skräckexemplet är när en musikskola eller institution/konsertlokal satsar och köper in en flygel, säg en ny, och sedan står den där och används och rasar, har en dålig prestationsförmåga helt enkelt och besvikelse råder i alla läger. Frågorna som ställs kan vara..-Är flygeln dålig? -Ska den reklameras? -Vem har rått oss till att köpa den där? - Totalt felinvesterade pengar, det gör vi aldrig om.

Förtroendet mellan försäljare, administratörer och pianister vacklar…och det är ju så tråkigt och onödigt när det kanske bara är bristande underhåll som är problemet? Och brist på kunskap om hur denna flygelservice ska utföras?

Mina egna tankar helt och hållet här….men det är bakgrunden till idén om en flygelservicemanual.

Så vill jag önska en trevlig helg! Kläm gärna ner dina synpunkter i kommentarsfältet nedan. Tryck på “comments” för att hitta dit.

hälsningar,

Linda

{ 9 comments… read them below or add one }

Anders Lindstrand May 13, 2011 at 17:47

Trevligt inlägg! Bra initiativ med detta upplägg på hemsidan. Jag tror att alla inom branschen, både kunder och tekniker, har fördel av detta. Bra jobbat!

Reply

Linda May 13, 2011 at 18:29

Hej Anders och kul att du hittade hit! och Tack!
Jag tror också att vi har mycket att vinna på att vara en öppnare förening och visa upp yrket, att det finns överhuvudtaget och att framförallt föra fram det akustiska pianot. Och nu var jag dessutom inne och tittade på din hemsida, vilka snygga specialsnickerier du gör? Helt fantastiskt.

Du som läser här kanske ser att kommentaren ovanför där Anders namn står är blåmarkerat? Om du trycker där så öppnas en länk till hans egen hemsida som du kan besöka. Vår värld krymper. :-)

Trevlig helg,
L

Reply

Bengt Eriksson May 13, 2011 at 20:33

Hej Linda,

vilken bra jobb-blogg. Jag blir lite taggad själv, får övervinna teknikspärren. För närvarande är jag svårt omkörd av våra pojkar:-)

Ha det gött,
/bengt

Reply

Linda May 13, 2011 at 21:14

Du får kanske be sönerna hjälpa dig att köra i gång då? :-) Kul att du blir inspirerad, och du är alltid välkommen här att kommentera och då kan man bidra med massor tycker jag. Det är liksom halva delen av en sida – kommentarsfältet.

ha det gött du med!
L

Reply

Lars Kuhlin August 24, 2011 at 07:00

Bra med en service manual linda, proffsigt utförande och jag tror alla kommer uppskatta detta. En arbetsgrupp inom föreningen är ju bra…brainstorming, nya ideer och bättre resultat med service Jag hissar detta :) // Hälsningar Lars

Reply

Roland Hogman August 18, 2012 at 12:34

Hej!
Kul att läsa jobbloggen.
Håller verkligen med om behovet av servicemedvetenhet på olika håll och kanter. Vi får vara ihärdiga och droppa på så att stenen blir urholkad…

Hälsningar
Roland

Reply

Micke September 4, 2012 at 18:40

Hej.
Kan du möjligen tipsa om var man kan köpa teflonpulvret du använder?

Mvh
Micke

Reply

Linda September 25, 2012 at 19:54

Hej Micke!
Teflonpulvret säljs endast genom licens av Spurlock Tools i USA. Jag gissar att du kan köpa det här via Danielsens pianoparts eller Baumgärtel.
mvh,
Linda

Reply

Bill Myles May 3, 2013 at 19:20

Bill fr Gävle här undrar om nån sitter på ett lager av intoneringsmedel modell kollodium/eter/alkohol? Min tåg slut för nåt år sedan och apoteken verkar inte kunna blanda åt mig som förr. Har andra medel men gillar denna för snabbhet samt finare intonering. (Luktar gott också)

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: