Rss Feed Tweeter button Facebook button Delicious button Flickr button Youtube button

en väldigt liten flygel

by Linda on May 26, 2011

Ibland möts man av den här synen..flygeln har blivit degraderad från musikinstrument till bord och som pianostämmare mumlar man lite fula ord och plockar ner grejorna från locket och gör en mental notering att här ska jag skriva en lapp om att man inte ska lägga saker på flygeln. Men det brukar jag ha glömt när stämningen är färdig..


Flygeln är en Malmsjö som är endast 140 cm lång och har ett rakt diskantsteg. Själva idén med att ha ett rakt steg i samma fiberriktning som resonansbotten är att steget inte ska hindra rörelsen i botten. Ett svängt steg hindrar vibrationernas framfart, påpekade en tysk pianofabrikant som var på besök och tittade på flygeln som i vardagstal kallas “minibananen”.

Då steget är rakt har man fått anpassa mekaniken istället så den är svängd.

Idag krånglade dämningen lite så jag fick dra ut mekaniken. Lite annorlunda eller hur?

Det måste onekligen bli ganska intressant att slipa hammarna rakt och fint? :-)

Här ser man att även dämmarlyftarmekaniken är svängd den också.

Någon som råkat ut för en sån här miniMalmsjöflygel med rakt steg? Jag har hört att det ska ha gjorts tre olika storlekar på den sk “Bananflygeln”. Denna lilla på 140 cm, en på ca 2 meter och så jätteflygeln på nästan tre meter som visas på bild här nedan.

bild från musikmuseet.se

Den stora bananflygeln såg jag för första gången i en musikaffär i Uppsala för ca 15 år sedan och då började jag nästan skratta för den var så stor. När man lyfte upp locket så sviktade det och det sitter två stödpinnar på högersidan för att hålla upp det. Man måste antagligen vara två personer för att lyfta locket säkert?

Musikmuseet har en, och det står en stor hos Klaverens Hus i Söderhamn, men så undrar jag om du har sett någon av dessa ute i landet? Eller är jag kanske ensam om min lilla minibananflygel?

pianohälsningar,

Linda

 

{ 4 comments… read them below or add one }

Tore Persson May 31, 2011 at 11:08

Småler lite trött åt det belamrade flygellocket. Hur gör man för att få alla att förstå att flygeln är ett musikinstrument och inte ett bord? Om du kan lägga din fiol på flygeln går det väl bra om jag ställer flygeln på din fiol? Eller så..

Klaverens hus har också den lilla bananflygeln, eller päronflygeln som den också kallas, efter resonansbottenformen. Jag har jobbat lite med den stora, faktiskt ett väldigt intressant instrument på många sätt. Svårigheten med instrumentet verkar vara att få balans mellan en svag diskant gentemot en på många sätt fabulös bas! Knepig mekanik förstås-:)
Mer om detta vid ett annat tillfälle…

Reply

Lars Kuhlin August 18, 2011 at 00:39

Hej Alla glade stämmare o tekniker!
Ja nu tar vi nya tag igen inför skolstart och en musikrik säsong. Hoppas vi snart kan ses
på höstmötet. Jag har en undran:
Är dewt någon som kan “ruska” fram en skrotflygel till mig?? Den ska vara 155 cm och helst svart. Jag har fått ett special-uppdrag för kundsräkning. Hör gärna av Er till mig snarast, snälla.
Tills dess…håller vi stämningarna!
Hälsn. Lars

Reply

Linda August 18, 2011 at 10:40

Det låter spännande. :-D
Jag prova att lägga en efterlysning här om du vill.
Hälsningar
Linda

Reply

Lars Kuhlin August 18, 2011 at 23:45

Tack Linda!
Inte alldeles lätt att hitta en själv. Tur att man har goda vänner:)!
Vi hörs!
Hälsn. Lars

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: